Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Hold hatása érzelmeinkre és testünkre

2016.06.05

hold-2.gif

 

Őseinknek egyik legfontosabb időszámító eszköze volt, mert állandó periódusokban történnek változásai. Égi pályája során végigjárja a zodiákus mind a 12 jegyét, ami mindig 27nap 7óra 43perc alatt történik.

Formaváltozása is állandó és így számítható: újholdtól teliholdig 14 nap telik el. A teljes ciklus alatt különböző alakzatokat vesz fel, amiből megállapítható, hogy milyen hatást gyakorol Földünkre. Mert bizony fizikai és érzelmi hatást gyakorol, amit a tudomány is elismer. Gondoljunk csak az ár-apály jelenségre, vagy a női ciklusra, de ismert dolog a telihold idején észlelhető ingerlékenység is.

A Hold hatását régóta figyelemmel kísérték, az ebből levont következtetéseket feljegyezték, és az így megszerzett tudást és tapasztalatot használták a hétköznapokban is.
Ma már sajnos kevesen ismerik és alkalmazzák, de szerencsére az ismeret nem veszett el, hozzáférhető.

Aki egyszer is kipróbálja, az megtapasztalhatja, hogy milyen az univerzum ritmusával összhangban cselekedni és így mennyire lesz sikeres az élete.

Ehhez nem is szükséges más, mint annak az ismerete, hogy a Hold éppen melyik zodiákus jegyben tartózkodik, mert akkor annak az elemnek megfelelő minőséget aktivizálja, helyezi előtérbe.
Ezt az adatot az úgynevezett Hold naptárakból lehet megtudni, de egy kis csillagászati ismeretekkel rendelkezve sokat megtudhatunk az éjszakai égboltra feltekintve is. Ekkor, ami szembetűnik és igen értékes információ, hogy milyen alakzatú éppen, mert nem mindegy, hogy tisztítani vagy táplálni alkalmas időt jelöl.

A fogyó Hold, azaz C betű formázásakor az energiák kifelé hatnak, vagyis minden olyan dolog könnyedén és tartósan elvégezhető, amely a tisztulást, megszabadulást jelöli.

A növő Hold, azaz D betű formázásakor pedig az energiák befelé hatnak, vagyis minden olyan dolog végezhető el ilyenkor könnyedén és tartósan, amely a táplálást és növekedést célozza.

Amikor a Hold nem látható, helyén egy sötét korong “díszlik”, akkor van újhold. Ilyenkor indul el egy újabb ciklus, ezért ekkor a legalkalmasabb az idő, hogy régi terveink valóra váltását elkezdjük.

A legszebb látványt viszont a telihold adja, mert teljes felületen veri vissza a Nap fényét, ezért egy kerek fénylő égitestnek láthatjuk. Szépsége megindítja lelkünket, elérzékenyülünk, sőt akár túlérzékennyé válhatunk. Pontosan ez az, amire figyelnünk kell ekkor: érzéseink, lelkünk szeretne sokkal, de sokkal több figyelmet kapni. Ezért jönnek felszínre ilyenkor elnyomott érzéseink, sérelmeink, amin nem igazán tudunk ilyenkor uralkodni.

A naptárakból megtudhatjuk, hogy melyik zodiákus jegyben áll éppen a Hold, és a hozzátartozó magyarázatok segítenek abban, hogy az éppen milyen lehetőségeket és tiltásokat hordoz magában.

Bizony tiltásokat, mert ilyenek is vannak! Pl. amelyik jegyben jár a Hold, a hozzátartozó testrészen tilos bárminemű műtétet, sebészi beavatkozást elvégezni, kivéve az életmentést célzó operációt.

Vagy: Ha levél-napon, vagyis víz minőségű jegyben áll a Hold, akkor hiába ültetünk olyan növényt, amelynek a gyökerét használjuk, bizony a levele fog megerősödni. Tehát érdemes megismerkedni ezzel az ősi tudással, mert életünk válhat könnyebben élhetőbbé, élvezhetőbbé.

A hold jegyeken áthaladva aktiválhatja azokat a minőségeket, amely az aktuális zodiákus eleme:

TŰZ: kolerikus, lobbanékony vérmérséklet

FÖLD: melankolikus, lassú, ragaszkodó vérmérséklet

LEVEGŐ: szangvinikus, szertelen, könnyed vérmérséklet

VÍZ: flegmatikus, érzelmes, befogadó vérmérséklet

Ha ismerjük saját vérmérsékletünket, akkor összehasonlíthatjuk azzal, hogy a föld ionszférájának aktuális minősége mennyire harmonizál velünk.

A Hold ciklusa mindig Újholddal kezdődik. Ilyenkor csak egy sötét korongot láthatunk az égen. Ez az idő a legalkalmasabb a megújulásra, szervezetünk méregtelenítésére, gyógyító diétázásra. Érzékenyek vagyunk lelkileg, ezért érdemes a stresszes helyzeteket elkerülni, finom gyógyteákat inni, meghitt légkört teremteni, meditálni.

A következő két hét a Növő Hold ciklusa: a befogadás, begyűjtés, felhalmozás optimális időszaka. A folyamatok kívülről befelé hatnak. Ezért erre az időszakra időzítsünk minden olyan tevékenységet, ami testünk, lelkünk, szellemünk táplálását szolgálja. Minden sokkal könnyebben és hatékonyan érvényesül ilyenkor. Kozmetikusnál a bőrtáplálás, tetoválás hatékonyabban végezhető el. Edzésen az izmokat növelhetjük.

A Telihold időszaka a szemünknek gyönyörű látványt nyújt, de fokozottan érzékenyek vagyunk ekkor. Az energiák szabadon áramlanak kifelé, ezért a legkisebb terhelés is óriási energia veszteséggel jár. Ettől vagyunk fáradékonyak, szélsőségesek. Ilyenkor figyelmetlenségünk miatt több a baleset, a sebek pedig jobban véreznek, nehezebben gyógyulnak. Sok szülés indul el ebben az időben. Ezen a napon gyűjtött gyógynövények sokkal hatékonyabbak, nagyobb gyógyerőt fejtenek ki, mint amit máskor szednek.
Érdemes citromfű teát fogyasztani, és kerülni a lehetséges stresszhelyzetet.

A következő két hét a fogyó Hold ciklusa: az energiafolyamatok belülről kifelé hatnak, vagyis a kitisztulás, kiengedés, méregtelenítés optimális időszaka. Jó időszak a pihenésre, terhektől való megszabadulásra, átértékelésre, szortírozásra az élet minden területén. Sokkal könnyebben fogyunk ilyenkor, gyorsabban szabadulunk meg a bőrkeményedésektől, toxikus anyagoktól.
A műtétek jobban sikerülnek, a tisztító jellegű házimunkát könnyebben és hatékonyabban végezhetjük el. A nagymosás és a folttisztítás kevesebb mosószert igényel. Kozmetikusnál a bőrtiszítás, epilálás sokkal alaposabb, mint a növő Holdnál. Edzésen ez a szálkásítás ideje.

Akit érdekel a Hold alapján történő étkezés, jó, ha tudja, hogy melyik elemhez, milyen ételek sorolhatók be:

tablazat.jpg
 

 

 

 

 

 

Jegyek és testrészek

Az állatövi jegyekhez egy-egy szerv, szervrendszer sorolható. Azon a napon, amikor a Hold egy bizonyos állatövi jegyben található, a megfelelő testrészek, szervek sokkal érzékenyebbek, mint máskor.
A Holdnaptárról leolvasható, mely napon melyik állatövi jegyben áll a Hold, így az év valamennyi napján kiszámíthatjuk hogy egészségünk védelmében mikor, melyik testrészünket óvjuk fokozottan.
Az alábbiakban felsoroljuk, mely állatövi jegyhez mely testrészek, szervek tartoznak. Az adott napokon a sérülések súlyos következményekkel járhatnak, s ezeken a napokon ajánlatos elkerülni a sebészeti beavatkozásokat.

KOS - fej, arcüregek, fogak, epe, mellékvese

BIKA - nyak, pajzsmirigy, gége, hangszálak, torok, mandulák

IKREK - vállak, karok, kezek, tüdő, idegrendszer

RÁK - gyomor, mellkas, anyaméh, mell

OROSZLÁN - szív, hát, szem, hátgerinc

SZŰZ - emésztőrendszer, vékonybél, hasi területek

MÉRLEG - vese, derék, keresztcsont, női nemi szervek

SKORPIÓ - férfi nemi szervek, vastagbél, mirigyek

NYILAS - comb, csípő, máj

BAK - csontrendszer, ízületek, térdek, bőr, szőr, köröm

VÍZÖNTŐ - lábszár, visszerek, idegrendszer

HALAK - sarok, lábfej, nyirokrendszer 


Jegyek és gyógynövények, fűszerek

Minden állatövi jegy testének megvan a gyenge pontja, a habitusának megfelelően támadhatják meg betegségek. Mind a 12 jegy szülöttének megvannak a gyógynövényei, amelyek segítségével enyhíthetünk a problémákon.

KOS - rozmaring, fokhagyma, torma, borsmenta, citromfű, macskagyökér, komló, bors, pirospaprika, hagyma, mustármag

BIKA - kakukkfű, martilapu, borsmenta, citromfű, cickafark, szegfűszeg, zeller

IKREK - tüdőfű, petrezselyem

RÁK - apróbojtorján, vasfű, tárkony

OROSZLÁN - kamilla, sáfrány, kerti ruta, kerti borágó, fehér fagyöngy, galagonya, pásztortáska, körömvirág, rozmaring, méz

SZŰZ - macskagyökér, édeskömény, citromfű, ezerjófű, gyermekláncfű, tüdőfű, édeskömény, zeller

MÉRLEG - cickafarkfű, gyermekláncfű, csombormenta, csalán, zsurló, zsálya, apróbojtorján

SKORPIÓ - csalán, bazsalikom, sóskaborbolya, bazsalikom

NYILAS - zsálya, kövirózsa, turbolya, gyermekláncfű, fahéj

BAK - fekete nadálytő, cékla, zsurló, salamonpecsét

VÍZÖNTŐ - bodza, füstikefű, ökörfarkkóró

HALAK - csipkebogyó, tüdőfű, legyezőfű

 

 

(magyarno.com)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.